Deși Windows 11 poate fi unul dintre cele mai utilizate sisteme de operare din lume, aplicațiile sale implicite nu sunt foarte populare printre utilizatori. Când pornești pentru prima dată PC-ul sau laptopul cu Windows 11, s-ar putea să dorești să ajustezi aplicațiile pe care sistemul de operare le folosește implicit. Deși Microsoft a muncit din greu în ultimii ani pentru a-și îmbunătăți aplicațiile implicite, aceste 5 aplicații implicite sunt încă ușor depășite de alternativele oferite de terți.
Schimbarea aplicațiilor implicite pe Windows 10 și 11
Sistemele de operare Windows 10 și 11 gestionează aplicațiile implicite în moduri diferite. Pe Windows 10, existau 6 aplicații implicite diferite pe care le puteai seta și, odată ce făceai schimbarea, alegerea aplicației implicite se aplica tuturor extensiilor de fișier de acel tip.
Windows 11 funcționează diferit, cu sistemul de operare solicitându-ți să setezi o aplicație implicită pentru fiecare tip de fișier. De exemplu, dacă dorești să schimbi playerul media, nu mai poți seta pur și simplu o aplicație terță ca implicită. Trebuie să setezi playerul media ca aplicație implicită pentru toate extensiile de fișier asociate, inclusiv .mp4, .mkv, .mov, etc.
Există excepții în funcție de aplicațiile terțe pe care intenționezi să le instalezi. Unele aplicații terțe vor avea un pas în timpul instalării care îți va cere să faci din aplicație aplicația implicită pentru Windows 11, dar nu toate aplicațiile fac acest lucru.
Dacă nu dorești să schimbi manual fiecare aplicație implicită pentru fiecare extensie de fișier în Windows 11, poți utiliza pur și simplu funcția „Open with” și apoi să salvezi ca implicit pentru fiecare tip de fișier întâlnit.
5. Player media
Aplicația Movies & TV este grozavă, dar îi lipsesc anumite funcții
Playerul media implicit în Windows 11 este aplicația Movies & TV (SUA) sau Films & TV (la nivel mondial). Pentru a fi corect, acest Windows Media Player implicit este de fapt o îmbunătățire semnificativă comparativ cu playerele media anterioare ale Microsoft. Playerul media este optimizat pentru dispozitivele Windows și, atunci când este utilizat pe laptopuri, oferă cea mai bună performanță în termeni de viață a bateriei comparativ cu orice alte alternative.
Cu toate acestea, există câteva probleme. În primul rând, codec-urile. Aplicației Movies & TV îi lipsesc câteva formate video relativ importante, pe care le poți reda doar dacă achiziționezi extensiile din Microsoft Store. În al doilea rând, îi lipsesc funcții întâlnite în alte playere media, cum ar fi un convertor sau chiar generarea de subtitrări de bază. Dacă întâmpini frecvent probleme în vizionarea filmelor sau serialelor, ar trebui să încerci două alte playere media.
Dacă ești în căutarea unui player media universal care poate reda aproape orice video, atunci ar trebui să descarci mult îndrăgitul VLC Media Player. În afară de câteva mici întreruperi, acest player media îți va permite să schimbi raportul de aspect, să generezi subtitrări, să convertești în alt format sau chiar să faci editări simple cu ușurință.
Noua alternativă la care mulți veterani ai VLC au trecut este un player media numit PotPlayer. PotPlayer are o bibliotecă largă de formate suportate, cu o generare de subtitrări chiar mai avansată decât VLC. De asemenea, are mult mai multe opțiuni de personalizare, permițându-ți să descarci sau să creezi noi skin-uri și elemente UI.
4. Browser de internet
Nu te teme să folosești un browser nou
O idee comună printre utilizatorii de PC este că Microsoft Edge nu are altă utilitate decât să descarci un alt browser. Acest lucru s-ar putea să nu mai fie adevărat, deoarece Microsoft a depus mult efort pentru a îmbunătăți Edge. Totuși, încă rămâne în urmă, doar 15% dintre utilizatori folosind browserul.
În trecut, Internet Explorer de la Microsoft era cel mai bun browser disponibil, dar și-a pierdut popularitatea în fața browserelor noi, cum ar fi Mozilla Firefox sau Google Chrome. Aceasta este încă adevărat și astăzi, Google Chrome fiind cel mai popular browser pe desktop-urile cu Windows, controlând aproape 60% din piață, în timp ce competitorii împart restul. Dar dacă ești în căutarea unui nou browser de utilizat, din fericire, nu vei duce lipsă de competiție.
Dacă nu ești fan al browserelor bazate pe Chromium, cea mai bună opțiune ar fi Mozilla Firefox. Dacă vrei un browser care folosește mai puține resurse, astfel încât să poți juca jocuri sau rula alte aplicații în același timp, atunci poți alege Opera GX. Dacă folosești browserul pentru muncă sau studiu, poate vrei să încerci Vivaldi. Există atât de multe browsere cu funcții unice care ți-ar putea fi utile, așa că nu te teme să le explorezi.
3. Editor video
Clipchamp este bun pentru începători, dar nu mult mai mult
În 2022, Microsoft a lansat Clipchamp, care, cu toate că este un editor video bun, este mai degrabă „acceptabil”. Acesta este un editor video care va funcționa pentru un începător sau pentru cineva cu proiecte de mică anvergură și nevoi de editare mai puțin avansate, deoarece Clipchamp nu se descurcă prea bine atunci când un proiect devine mai complex. Dacă ești un editor video profesionist sau cineva care folosește frecvent editorul video, din păcate, Clipchamp nu va fi suficient.
Citește și: Cum să instalezi Windows 11
În acest caz, va trebui să decizi dacă editorul tău video merită să plătești sau nu. Cel mai bun editor video de pe piață este Adobe Premier Pro, care are o curba de învățare abruptă, dar are mult mai puține limitări decât Clipchamp sau alte aplicații terțe. În Premier Pro poți tăia și edita videoclipuri cum ar fi normal, dar și să faci grade de culoare pentru filmările tale, să creezi/adaugi efecte și tranziții și să ai acces la o mulțime de pluginuri. Comunitatea din spatele Premier Pro este, de asemenea, uimitoare și nu vei avea probleme să găsești o multitudine de tutoriale pe YouTube despre fiecare aspect al editorului. În mod natural, toate acestea se concretizează într-un preț ridicat pentru serviciul de abonament al Adobe.
Dacă nu ai nevoie de ceva atât de puternic precum Adobe sau nu dorești să plătești pentru un abonament, atunci DaVinci Resolve este cea mai bună alternativă gratuită la Clipchamp. DaVinci Resolve este un editor video open-source gratuit care îți oferă o experiență foarte similară cu Adobe Premier Pro, deși cu câteva clopoței și fluiere lipsă. Programul are un aspect și un set de instrumente similare, dar, spre deosebire de Clipchamp, poți exporta videoclipuri până la 4K înainte să trebuiască să te gândești la opțiunea plătită pentru aplicație. Deși mai puțini oameni folosesc aplicația, există totuși o comunitate dedicată care creează ghiduri, șabloane și alte resurse pentru software.
2. Editor de imagini
Adobe câștigă întotdeauna, dar GIMP este gratuit
Vizualizatorul/editorul de imagini implicit din Windows 11, aplicația Photos, este grozav pentru vizualizarea imaginilor, derularea prin slideshow-uri și organizarea albumelor, dar editorul de imagini este limitat. Comparativ cu alte aplicații, aplicația Photos oferă doar câteva opțiuni de personalizare, similar cu un editor de imagini de pe rețelele sociale.
Dacă dorești mai multe opțiuni atunci când editezi imaginile, există disponibile aplicații gratuite și plătite excelente. Pentru profesioniști, nu are rost să recomanzi altă aplicație în afară de Adobe Photoshop, care este cel mai avansat editor de imagini/fotografii disponibil. Pe lângă faptul că este cuprinzător, este lucrat constant și actualizat frecvent, ceea ce este în mare parte motivul pentru care abonamentele Adobe sunt atât de scumpe.
Dacă nu dorești să plătești pentru un abonament, nu ai nevoie de funcții avansate sau pur și simplu nu ești fan al Adobe, atunci vei fi fericit să afli că există mai multe alternative gratuite disponibile. Dacă dorești totuși un software care să aibă funcții similare cu Adobe, atunci ai putea încerca GIMP. Altfel, dacă cauți o aplicație mai intuitivă, atunci ar trebui să descarci aplicația Canva pentru desktop-ul tău, care are câteva instrumente excelente de editare a imaginilor și șabloane pentru începători.
1. Înregistrare ecran
Windows are trei unelte pentru acest lucru, dar toate sunt deficitare
Tehnic vorbind, nu există o aplicație proprietară de înregistrare a ecranului în Windows 11. Totuși, poți înregistra ecranul folosind fie Snipping Tool, Microsoft 365, fie Xbox Game Bar. Snipping Tool din Windows 11 este de bază, dar va înregistra ecranul fără probleme pentru puținele dăți când ai nevoie de această funcție. Dacă trebuie să înregistrezi ghiduri, prezentări de lucru/școală sau chiar să înregistrezi jocuri pe PC-ul tău de gaming, atunci probabil vei avea nevoie de un software cu ceva mai multă putere. Intră în scenă Xbox Game Bar, care pare că ar fi perfect pentru gamerii care vor să înregistreze și să partajeze filmările din jocuri.
Citește și: Cele mai folositoare funcții din Windows 11
Din păcate, deși Xbox Game Bar face o treabă bună în înregistrarea videoclipurilor pentru scopuri generale, atunci când folosești programul în joc, acesta poate scădea destul de mult rata de cadre. De asemenea, software-ul întâmpină multe probleme atunci când înregistrează filmări mai lungi sau cu rezoluție mai mare. Acest lucru pare contra-intuitiv pentru un software de înregistrare a jocurilor. Personal, am folosit Xbox Game Bar de ani de zile și, în acest timp, am întâmpinat artefacte video și sunet distorsionat pe mai multe videoclipuri înregistrate cu software-ul.
Dacă ai un PC mediu sau de top, cu un procesor bun, nu ar trebui să folosești nimic mai puțin decât OBS Studio. Este un software gratuit de înregistrare a ecranului cu opțiuni avansate de personalizare și fără watermark. OBS Studio suportă atât codare CPU, cât și GPU, are funcții de înregistrare și streaming și îți permite să suprapui elemente audio sau video secundare în timpul înregistrării.
Totuși, dacă ai o placă grafică Nvidia, chiar și una relativ mai veche, poți folosi funcția ShadowPlay din GeForce Experience. Aplicația GeForce Experience de la Nvidia îți permite să salvezi ultimele 5 până la 15 minute de joc, sau să înregistrezi sesiuni mai lungi în înaltă definiție cu pierderi minime sau inexistente de performanță. Geniul funcției de înregistrare Nvidia este că folosește un cip secundar de pe GPU, ceea ce înseamnă că PC-ul tău nu irosește resurse pe o aplicație secundară. Există totuși un avertisment. Dacă PC-ul sau jocul tău se blochează, înregistrarea ta va fi pierdută sau coruptă, deoarece aplicația înregistrează în format mp4 în loc de MKV.
Există multe altele
Există atât de multe alte aplicații pe care le poți folosi pentru a înlocui aplicațiile implicite din Windows 11, această listă ar putea continua la nesfârșit încercând să le acopere pe toate. Pentru această listă, totuși, am încercat să ne concentrăm pe aplicații alternative cu funcții utile pentru utilizatorii de zi cu zi. S-ar putea să-ți lipsească câteva capabilități cheie care, din păcate, au fost omise de aplicațiile implicite dezvoltate de Microsoft.
Dar poți sta liniștit știind că, dacă există vreo aplicație implicită sau chiar un element UI care nu-ți place în Windows 11, vei putea găsi întotdeauna o mulțime de alternative pe care le poți folosi în loc. Poate că ești în căutarea unei productivități sporite, a unei personalizări mai bune sau doar a unei estetici care îți place mai mult decât aplicația implicită. Dacă ești în căutarea mai multor opțiuni decât aplicațiile implicite din Windows 11, aici sunt alte 20 de alternative open-source la software-ul popular din Windows.
Sursa: xda-developers.com