Apple nu va mai „sabota” iPhone-urile reparate cu piese compatibile sau de către reparatori independenți.

Apple intenționează să relaxeze măsurile folosite pentru descurajarea reparațiilor iPhone realizate în afara centrelor de service autorizate, inclusiv atunci când sunt utilizate componente neoriginale.

Conform celei mai recente versiuni a documentației care detaliază regulile pentru reparațiile iPhone, Apple urmează să extindă suportul software pentru a include baterii și ecrane furnizate de terți. Cu alte cuvinte, Apple nu va mai dezactiva funcții avansate de ajustare a imaginii, cum ar fi True Tone, sau indicatorii de stare a bateriei, dacă piesa de schimb instalată nu este o componentă originală și nu este înregistrată prin mecanismul de serializare creat de compania americană special pentru descurajarea reparațiilor neautorizate.

Citește și: Apple anunță noi funcționalități de accesibilitate, printre care Eye Tracking (Urmărire oculară), Music Haptics (Reacții tactile pentru muzică) și Vocal Shortcuts (Comenzi vocale rapide).

Momentan, nu este clar dacă această bunăvoință neașteptată din partea Apple face parte dintr-o nouă strategie a companiei în direcția sustenabilității, vizând facilitarea accesului la reparații care extind durata de viață a dispozitivelor, sau dacă este o reacție anticipată la cerințele pe care autoritățile europene intenționau să le impună sub amenințarea unor amenzi severe.

Pentru cei care nu folosesc un iPhone, True Tone este o funcție care ajustează balansul de alb al ecranului pentru a se adapta la mediul înconjurător. De exemplu, dacă utilizezi telefonul într-o cameră iluminată cu becuri cu lumină mai galbenă, True Tone va ajusta balansul de alb la un nivel mai „cald”. O funcție similară, denumită Adaptive Color Tone, a fost recent introdusă și pe telefoanele Samsung, cum ar fi Galaxy S24.

În prezent, Apple dezactivează funcția True Tone dacă iOS detectează că ecranul telefonului a fost înlocuit cu unul care nu a fost înregistrat folosind software-ul oferit doar tehnicienilor autorizați. În curând, această restricție va fi eliminată, permițând utilizatorilor să activeze True Tone chiar și cu ecrane furnizate de terți, pentru a obține cea mai bună performanță posibilă cu piesa respectivă. Totuși, documentația Apple subliniază că ajustarea True Tone ar putea produce rezultate imprevizibile, cum ar fi culori inexacte, deoarece ecranele furnizate de terți nu sunt certificate pentru compatibilitate cu hardware-ul Apple. Dacă funcția nu funcționează corect, utilizatorii vor putea dezactiva această opțiune, fără ca Apple să ia această decizie în locul lor.

Citește și: Luminozitatea automată de pe iPhone te enervează? Iată câteva soluții pe care să le încerci.

În cazul înlocuirii acumulatorului cu o piesă compatibilă, telefonul va continua să afișeze informații în secțiunea Battery Health, dar Apple va avertiza utilizatorii că acuratețea acestor măsurători ar putea fi afectată. Apple a descoperit că unele baterii second-hand, cu valori de sănătate manipulate, sunt vândute ca noi, iar telefonul va afișa inițial o capacitate maximă de 100%. În astfel de cazuri, utilizatorii ar putea observa o degradare rapidă și alarmantă a stării de sănătate a bateriei după doar câteva cicluri de încărcare, pe măsură ce telefonul obține măsurători mai precise. Cu toate acestea, chiar și cu informații inexacte la instalarea unui acumulator de schimb, este mai bine decât fără nicio măsurătoare pe toată durata de viață a componentului respectiv.

Sursa: zonait.ro