Vedete TikTok și adolescenți complet necunoscuți au fost transformați în instrumente de propagandă pe rețelele sociale din China.

Promisiunea TikTok de a transforma orice adolescentă într-o vedetă internațională s-a adeverit, dar nu în modul anticipat de tinerele aspirante la faimă și un trai lipsit de griji.

Primele semnale de alarmă au apărut recent, când vizitatorii Temu au început să fie ademeniți cu bani pentru a-și vinde fața, vocea și orice alte date colectabile „legal”. Temu, un fel de clonă Aliexpress cu și mai multe produse contrafăcute, a desfășurat o mare campanie oferind până la 50 de lire sterline, „bani gratis” virați direct în contul de PayPal. Tot ce trebuia să faci era să accepți acordul prin care consimțeai ca toate datele colectate despre tine prin conturile înregistrate pe Temu (ex. date personale, fotografii și înregistrări audio/video) să fie la discreția proprietarului chinez pentru tot restul vieții tale.

Citește și: Google anunță măsuri împotriva abonaților YouTube Premium care încearcă să plătească mai puțin.

Un program similar a fost derulat și pe rețeaua TikTok, deși mai puțin vizibil, unde proprietarul ByteDance oferea bani utilizatorilor pentru a petrece cât mai mult timp pe platformă.

Și dacă te întrebi la ce ar putea folosi Temu sau TikTok fața și vocea ta, acum e suficient de clar că aceste companii au fost doar intermediari pentru Partidul Comunist Chinez, care planifica de mult o campanie de propagandă fără precedent. În această campanie, fețele, vocile și identitățile persoanelor care fac propagandă transmit mesajul vândut credulilor vizați.

Odată ce ai acceptat colectarea datelor tale, nu mai erai „stăpânul” propriei identități. Unii dintre tinerii cei mai „promițători” au descoperit că au devenit peste noapte vedete în China, fără să câștige nimic din asta.

Cum te-ai simți să te vezi recitând sloganuri comuniste și închinând ode Partidului în clipuri video cu milioane de vizualizări? Totul este posibil cu ajutorul tehnologiei deepfake, unde actori de propagandă folosesc fața și vocea ta pentru a poza în pseudo-influenceri cu trăsături occidentale. Și dacă funcționează atât de bine în China, de ce nu și cu propagandă pro-război pentru publicul din Rusia, folosind fața unei tinere ucrainene care de fapt militează împotriva abuzurilor comise de regimul de la Kremlin?

Citește și: ATENȚIE – Unele dintre extensiile tale Chrome nu vor mai funcționa.

Conturile care postau clipurile false au adunat sute de mii de urmăritori, mai mulți decât canalul real de YouTube al Olgăi Loiek, o ucraineancă de 21 de ani ce studiază la Universitatea din Pennsylvania. „Este literalmente ca și cum aș vorbi mandarină și, în fundal, văd Kremlinul și Moscova în timp ce spun cât de grozave sunt Rusia și China”, a spus ea pentru Reuters.

Sursa: zonait.ro