Google anunță măsuri împotriva abonaților YouTube Premium care încearcă să plătească mai puțin.

Google a început să blocheze accesul utilizatorilor care folosesc servicii VPN pentru a se abona la YouTube Premium într-o țară cu tarife mai mici, beneficiind apoi de accesul fără reclame în țara de reședință.

De exemplu, abonamentul YouTube Premium costă 26 RON (aproximativ 5,6 USD) în România. În Statele Unite, costurile variază de la 7,99 USD pentru studenți până la 13,99 USD pentru abonamentul standard individual, iar abonamentul family poate ajunge la 22,99 USD pe lună (comparativ cu 8,4 USD în România).

Anterior, abonamentul nu era legat de țara de reședință, astfel că abonații europeni puteau călători în Statele Unite fără să-și piardă beneficiile Premium. Predictibil, utilizatorii din diverse regiuni au exploatat această oportunitate, folosind abonamente YouTube Premium „în roaming”.

Astfel, utilizatorii se conectau la YouTube printr-un VPN, își creau un cont și se abonau la serviciul Premium într-o țară cu tarife mai mici. După aceea, se conectau direct din țara lor, păstrând beneficiile obținute la un preț mult redus.

Recent, însă, abonații YouTube Premium care au folosit această strategie au descoperit că Google le-a retras brusc beneficiile Premium. Unii au contactat serviciul de suport tehnic pentru explicații, susținând că și-au schimbat recent locația de domiciliu și acuzând YouTube de practici abuzive. Însă, cu Google în spate, este dificil să ascunzi adresele IP bine documentate ale principalelor servicii VPN folosite în acest scop.

Citește și: iOS 18 va include o opțiune pentru înregistrarea apelurilor. Iată de ce s-ar putea să nu vrei să o folosești.

Țări precum Ucraina, Turcia, India, Argentina și Filipine sunt destinații preferate pentru înregistrarea unui cont YouTube Premium la prețuri reduse. Prin urmare, utilizatorii YouTube care vor călători în străinătate în perioada următoare se pot aștepta la probleme cu revocarea subită a accesului Premium. Odată „penalizați”, utilizatorii care doresc să acceseze din nou beneficiile Premium trebuie să se reaboneze la tariful aplicabil regiunii în care se află.

Sursa: zonait.ro